Zvolit si veganské proteiny místo živočišných není jen z důvodu striktního veganství, ale zdravá výživa podporuje nižší míru konzumace živočišných produktů. Zkuste zařadit místo klasických proteinů, proteiny veganské, které také podporují růt svalové hmoty.
Rýžový protein
K tomuto druhu proteinu se dostáváte celkem těžko. Bývá míchán s různými druhy dalších proteinů. Rýžový protein je opravdu dobrým zdrojem bílkovin z rostlinné říše. Je získáván z hnědé rýže, ta je rozemleta na mouku, smíchána s vodou a s pomocí enzymů se vysráží potřebná bílkovina. Ta se následně suší za velmi nízké teploty. Na tomto proteinu je skvělé, že je snadno stravitelný. Během procesu oddělení bílkovin dochází také k zneškodnění zdrojů alergenů v rýžovém proteinu, což se u sójového proteinu neděje.
Sójový protein
Prvním z veganských proteinů byl bezesporu sójový protein, který má kompletní aminokyselinové spektrum. Bohužel se může vyrábět z geneticky modifikovaných rostlin, čímž se pomalu ale jistě dostává do pozadí. Přesto má sójový protein docela vysokou biologickou hodnotu, která se může srovnávat i s kaseinem. Vstřebatelnost se pohybuje kolem čtyř hodin. Pokud ho srovnáme se syrovátkovou bílkovinou, má méně větvených aminokyselin BCAA, ale téměř dvakrát více aminokyselin L-glutaminu a L-argininu.
Konopný protein
Tento druh proteinu začíná být stále méně oblíbený, a to především z pohledu výrobců. Konopný protein obsahuje kompletní aminospektrum, ale nižší biologickou hodnotu. Doba stravitelnosti je u tohoto proteinů střední.
Hráškový protein
Naopak velmi oblíbeným se stává hráškový protein. Tento druh proteinu obsahuje vysoké procento větvených aminokyselin, asi 20% z celkového obsahu a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Nevýhodou je však nižší biologická hodnota. Hráškový protein se však snadno ochucuje a rozpouští ve vodě. Vhodné je, když se tento druh proteinu kombinuje s proteinem rýžovým, jelikož si navzájem doplňují aminokyselinová spektra.